A finals de gener el professorat, estudiants i famílies de l'Institut Pablo Ruiz Picasso del barri de Torre Barró rebien de part del Consorci d’Educació l'escandalosa notícia que, a partir del curs 2024-2025, es començarà a eliminar l'ensenyament secundari en el seu institut, l'únic de Zona Nord (Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona), per a passar a impartir en uns anys només batxillerat i cicles formatius.
L'institut ha estat impartint ESO durant més de quaranta anys. El Consorci justifica aquesta mesura amb l'argument que s'augmentarà l'oferta educativa i es reduirà l'abandó escolar i la segregació de la Zona Nord, i anuncia la conversió de quatre escoles en “instituts escola”. No obstant això, com assenyala el claustre de professors i el PAS de l'institut, els instituts escola no individualitzen l'ensenyament a l'alumnat de la mateixa manera que els instituts. I això es deu a la falta de recursos. No és casualitat com aquest model està creixent en els barris obrers com una tapadora a la falta d'inversió en l'educació pública. De veritat volen que ens creguem que aquesta mesura, d'un Departament d’Educació que manté l'educació pública destruïda, amb massificació a les aules, amb precarietat laboral, amb moltes assignatures sense profe, amb instal·lacions educatives en pèssimes condicions… beneficia les famílies treballadores dels barris humils de la Zona Nord? Per això sabem que aquesta mesura que pretenen aplicar a Torre Baró no ajudarà als estudiants, sinó que els perjudicarà.
No sorprèn que aquest saqueig a l'educació pública es faci a la Zona Nord, amb Torre Baró i Ciutat Meridiana com dos dels barris amb les rendes més baixes de tot Barcelona. A Vallbona una persona té una esperança de vida 11 anys inferior a la del barri ric de Pedralbes. L'oblit de les Administracions públiques dura dècades: ens ha empès durant anys a la marginalitat i a l'exclusió, no invertint en infraestructures urbanes, elèctriques, d'aigua, de transport públic, sanitat, etc. L'educació pública se sacseja brutalment una vegada més en un dels barris més obrers de Barcelona, on el 64,7% de l'alumnat es troba en situació de vulnerabilitat. I encara ens diuen que el tancament de l'ESO ens afavorirà! Quina vergonya!
Des del Sindicat d’Estudiants sabem que l'únic mitjà per a reduir la segregació i l'abandonament escolar és a través de la inversió en el barri i de la dignificació de les vides de tots els veïns i veïnes. Augmentar les oportunitats de treball de les famílies obreres de Torre Baró i la Zona Nord, augmentaria proporcionalment les possibilitats que els seus fills puguin anar a classe amb unes millors condicions.
Augmentar els recursos a l’educació obligatòria permetria que molts més joves i adolescents puguin accedir a estudis postobligatoris. És evident que això no és el que han anunciat per a l'INS Pablo Picasso. Enviar a estudiants de l'ESO a instituts escola amb falta de recursos posa traves perquè aquestes estudiants de famílies més humils continuïn els seus estudis. De fet, un informe del propi Consorci no només assenyala que els instituts escola no estan oferint cap millora, sinó que introdueix “problemes d'estabilitat entre les plantilles”, és a dir, més precarietat per als nostres profes.
Per la seva banda, invertir en batxillerat i en la formació professional permetria que els fills i filles de la nostra classe tinguin uns futurs més dignes. El Govern el que hauria de fer és potenciar el desenvolupament dels estudis obligatoris i postobligatoris destinant tots els recursos que siguin necessaris, no creant instituts escola precaritzats en els barris obrers que no asseguren un correcte ensenyament, malgrat el gran esforç dels nostres professors i professores. Si de veritat es vol fomentar l'educació i reduir l'abandó escolar, s'han de solidificar els fonaments de l'educació pública: construcció d'instituts i rehabilitació dels actuals, creació de places públiques de veritat, detenir les privatitzacions, contractar milers de professors en bones condicions i així reduir les ràtios i millorar l'atenció a l'alumnat... Per descomptat, reclamem l'augment dràstic de places per a la FP, on cada any a Catalunya milers de joves es queden sense fer el cicle que volien per la falta de places a la pública. Com veiem a la Madrid d'Ayuso, l'FP s'està convertint en un gran negoci per als empresaris. Posar en la zona més pobra de Barcelona els cicles més cars de tots? Encara insisteixen que el tancament de l'ESO afavoreix a les famílies de barri obrer?
Per això, exigim al Consorci de Barcelona, format pel Govern i l’Ajuntament de Barcelona, que retirin immediatament aquesta mesura, que és un atac directe a l'ensenyament públic i a les famílies del barri de Torre Baró, i que se centrin en millorar les condicions de vida de les veïnes i veïns i en augmentar dràsticament la inversió en educació pública a la Zona Nord.
El Sindicat d’Estudiants secunda i se suma a les mobilitzacions iniciades el passat 30 de gener pels professors i estudiants de l'institut, reivindicant la defensa de l'ensenyament obligatori en l'Institut Pablo R. Picasso. Aquest dia centenars d'estudiants, professors i professores, veïns i veïnes, vam sortir als carrers contra el tancament de l'ESO a l'institut i reclamant justícia per al barri. Aquest és el camí. La lluita ha de continuar, unificant la mobilització amb altres instituts de zones obreres afectades pel mateix tipus de mesures.
#ElPicassoHiPintaMolt